Založ si blog

Stavebný boom v meste Martin

Vyrastie tu nové sídlisko?

Tak ako iné mestá na Slovensku, i mesto Martin čelí vážnemu problému: úbytku obyvateľov. Dramaticky sa blížime k hranici 50 tisíc obyvateľov, čo by malo vážny vplyv na príjmy do mestského rozpočtu a teda na fungovanie mesta.
Je preto prirodzené, že mesto podporuje rôzne developerské projekty zamerané na hromadnú či individuálnu bytovú výstavbu. Zdá sa to byť logický krok pre udržanie, ci zvýšenie počtu ľudí s trvalým pobytom v meste, čo je kritérium pre prerozdeľovanie daní medzi mestami a obcami.
Avšak akákoľvek dramatická zmena by mala byť dôkladne naplánovaná a prediskutovaná so súčasnými obyvateľmi mesta, najmä s tými, ktorých sa takáto zmena týka.
V nedávnej minulosti už bolo zrealizovaných viacero projektov. Budova Severia bola postavená napriek značnému odporu a argumentácii ľudí, žijúcich na uliciach Družstevná a Zvolenská. Argumentovali tienením vysokej budovy, ako aj výraznému ukrojeniu z parku, ktorý sa nachádza medzi týmito ulicami. Relatívne úspešný, stále sa rozrastajúci projekt je Nový Martin. No aj tu sa ukazuje nekoncepčnosť plánovania, keďže do dnešného dňa neexistuje realizovateľný návrh, ako oblasť napojiť na sieť MHD. Tak isto tu chýba akákoľvek občianska vybavenosť, v súčasnosti najmä akýkoľvek obchod s potravinami.
Vrámci nových projektov je momentálne témou dňa výstavba tzv. Martinských terás. Je zaujímavé, že na tento projekt už v čase konania o umiestnení stavby (vydané v polovici marca 2019) nezávisle na sebe reagujú až dve občianske aktivity.
Prvou aktivitou je činnost predsedov SVB na ulici Severná a Hurbanova. Ohradili sa voči nezmyselnému napojeniu novej výstavby na ulicu Jilemnického cez ulicu Severná (bývaly kataster). Keďže v lokalite je plánovana aj ďalšia výstavba, žiadajú, aby sa koncepčne už na začiatku riešila aj doprava, občianska vybavenosť a napojenie na sieť MHD (aby sa predošlo situácii v akej je Nový Martin). Samozrejme, zhustená premávka by znížila komfort a bezpečnosť v danej oblasti, no do istej miery by aj ohrozila statiku niektorých bytoviek, ktoré už teraz vykazujú známky poškodenia, ako trhliny v stene. Občania sa rozhodli komunikovať priamo s mestom formou hromadnej námietky voči rozhodnutiu o umiestnení stavby a vystúpením priamo na pôde mestského zastupiteľstva.
Druhou aktivitou je petičná akcia za zakázanie akejkoľvek výstavby v lokalite a ponechanie krajinného rázu a biotopu európskeho významu. Tlakom na urbanizáciu v Turčianskej kotline ohrozujeme to, prečo sa zatiaľ ešte stále môžeme hrdiť pomenovaním Turčianska záhradka. Preto je na zváženie, či je potrebné a nutné túto lokalitu zastavať.
Dalším väčším developerským projektom je renovácia areálu Tatranábytok. Ide o skvelú myšlienku prestavat nefunkčnú továreň na rezidentskú oblasť, ktorá by mohla vrátiť čiastočne život do centra nášho mesta. Aj tento projekt má jeden veľký zádrheľ. Projekt privedie dalšie autá z ulice Bernolákova na križovatku pri OC Galéria a na križovatku Kohútova – Jesenského.
Mnohí ľudia nemajú vedomosť o tom, aké projekty sa v Martine chystajú a aký budú mať vplyv na život v meste. Nevedia o ďalších územiach, ktoré sú vďaka zmene územného plánu otvorené pre výstavbu, čo opäť bude výzvou pre dopravný systém, životné prostredie a ďalšie súčasti nášho okolia a života. Chýba informácia o nejakej stratégii rozvoja mesta. Kde mesto chce umiestniť ďalšie projekty? Ako by mali vypadať? Čo doprava? Ako sa budú riešiť problémové body, najmä mestský okruh počnúc križovatkou pri Martimexe a križovatkou Jilemnického – Kohútova končiac? Čo presne má priniesť východný okruh? Ako by malo vypadať dopravné napojenie novej výstavby v Košútoch, prípadne športového areálu na Pltníkoch? Ako ďalej MHD? Aký vplyv na počet obyvateľov mala výstavba realizovaná v posledných 15 rokoch? Čo okrem výstavby plánuje mesto na to, aby sa zastavil pokles počtu obyvateľov?
Otázok je mnoho. Cieľom tohto článku nie je nezmyselná kritika. Je to požiadavka na mesto, aby začalo komunikovať a informovať o zámeroch a riešeniach. No aj požiadavka na občanov, aby sa zaujímali, pýtali, navrhovali… aby sa zapojili do tvárnenia nášho mesta.
Akákoľvek zmena vždy bude niekoho bolieť. No žijeme v dobe informačnej a výmena informácií spôsobí, že bolesť zo zmeny bude pre všetkých minimálna.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105583x
Priemerná čítanosť článkov: 3105x

Autor blogu

Kategórie