Založ si blog

Quo vadis, Martinské terasy?

Novozvolený primátor mesta Martin sa odvážne rozhodol pre diskusiu s občanmi jednotlivých mestských častí. So záujmom som si pozrel reportáž miestnej Televízie Turiec zo stretnutia s občanmi mestskej časti Sever…. a bol som prekvapený.

Samozrejme prišla „na pretras“ aj téma Martinské terasy. Obyvatelia ulíc Severná a Hurbanova (MČ Košúty) dlhodobo slušným a organizovaným spôsobom upozorňujú, že cestné napojenie tejto oblasti cez ich obytnú zónu je z viacerých dôvodov neakceptovateľné, najmä ak je spracovávané alternatívne riešenie. Svoju prepracovanú, rozumnú argumentáciu predniesli zastupiteľstvu a následne zaslali na príslušný stavebný úrad hromadnú námietku.

Na spomínanom stretnutí oslovili pána primátora s otázkou, či už existuje nejaká odpoveď. Čo neodznelo v reportáži, podľa neoverených zdrojov, bol prísľub vypracovať štúdiu priepustnosti dotknutej ulice. Čo však bolo zarážajúce, odznelo práve v reportáži. Pán primátor nepriamo naznačil, že táto aktivita „napomôže“ poklesu počtu obyvateľov pod hranicu 50tisíc obyvateľov.

Pán primátor sa mýli. Nepopieram, že výstavba v danej lokalite väčšinu ľudí nepotešila. No občania nepožadujú zastavenie konania! Poukazujú na to, že napojenie nezmyselne zaťaží obytnú zónu s dvomi základnými školami a potenciálne ohrozujú statiku bytoviek.

Pritom riešenie je… na papieri. Východný okruh je zadaný na technické riešenie. Treba v najkratšom možnom čase povedať: bude, či nebude? Ak bude, kadiaľ povedie? Práve východný okruh je logické riešenie dopravy Martinských terás. Nejde len o plánovaných 100 domov! V lokalite je plánovaná ďalšia výstavba. „Záplata“ prejazdom cez Severnú pomôže len investorovi rýchlejšie zrealizovať stavbu. Koncepčné riešenie by prospelo novému sídlisku kvalitným pepojením i možnosťou MHD, čo chýba napr. Novému Martinu.

Verím, že vyjadrenie pána primátora bolo zostrihané a plná verzia vyznela inak. Verím, že mesto zvolí taký ústretový spôsob komunikácie, aký zvolili aj jeho obyvatelia. Aby sa našlo riešenie pre Martin.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105448x
Priemerná čítanosť článkov: 3101x

Autor blogu

Kategórie