Založ si blog

Tvár mesta Martin sa zmení

Tvár nášho mesta sa mení.

Po rokoch relatívneho kľudu, či pár osamotených investičných projektov ožívajú viaceré plány mesta, ktoré výrazne ovplyvnia život v našom meste. Žiaľ, mesto nepropaguje svoje zámery, informácie sa šíria len cez neoverené kanály, často jednostranne, či skreslene. Skúsme sa teda pozrieť na to, čo sa radnica chystá preniesť z ‚rysovacej dosky‘ do skutočnosti.

 

Športový areál PLTNÍKY

Mesto sa dlhodobo pokúšalo dohodnút sa s majitelmi pod futbalovým štadiónom pri Sokolovni. Vďaka možnosti čerpať štátne dotácie sa rozhodlo vedenie mesta spolu s MŠK FOMAT ukončit debatu o možnosti dalšieho využitia existujúceho ihriska a rozhodlo sa na zelenej lúke postaviť nový viacúčelový areál. Popri futbalovom štadióne ma v prvej etape vyrásť aj korčuliarska dráha a dalšie vybavenie pre rekreačných športovcov. V budúcnosti má mesto s lokalitou dalšie plány, ktoré, ako veríme, čoskoro upresnia. Je to dobrá správa tak pre športovcov, najmä futbalistov, ako aj pre obyvateľov ulice Hurbanova. Tí od investície očakávajú zníženie intenzity využívania súčasného ihriska pri ZŠ Hurbanova, a to najmä v podvečerných hodinách a cez víkend. Samozrejme, je tragédia, že súčasný štadión ostane bez využitia. Bude zaujímavé sledovať zámery majiteľa pozemkov. Asi najväčšie riziko predstavuje dopravné napojenie zo severnej strany, ktoré zabezpečuje zjazd z cesty 1/65 na ul. Priekopská, ktorý už teraz vykazuje známky preťaženosti.

 

Martinské terasy

Momentálne najspomínanejším investičným projektom, nie len v lokálnych médiach su Martinské terasy. Výstavba modernej obytnej zóny s cca 100 rodinnými domami na súčasných poliach nad ihriskom ZS Hurbanova. Proti tejto výstavbe, ako bolo spomenuté v predchádzajúcich článkoch sa zdvihli hneď dve vlny občianskeho odporu. Jedna čast protestuje proti výstavbe ako takej. Dôjde k zastavaniu kvalitnej poľnohospodárskej pôdyy a narušeniu biotopu Kapustných záhrad. Druhá časť obyvateľov tak isto nie je nadšená z novej výstavby, no nedokáže posúdiť potrebu novej výstavby na jednej strane a ochranu prírody na strane druhej. Trápi ich vplyv cestného napojenia terás na Jilemnického cez ul. Severnú, čo výrazne skomplikuje život obyvateľom celej obytnej zóny. Tento návrh považujú za o to nezmyselnejší, ze existuje iná, pre všetky strany výhodnejšia varianta. V čase písania článku stavebný úrad vyhodnocuje námietky podane voči Rozhodnutiu o umiestnení stavby. Aktualizované: rozhodnutie o umiestnení je právoplatné.

 

Most cez ulicu Nade Hejnej

Ľadovnianska tepna, ulica Nade Hejnej, rozdeľuje toto sídlisko na dve polovice. Dôležitou spojnicou je most, ktorý prechádza ponad túto cestu. Napriek relatívne nedávnej rekonštrukcii, ktorá má súdnu dohru, je v zlom až katastrofálnom technickom stave. Existuje tu odvážna vízia o zastrešení a ďalšom využití tohto mosta. Je to bezpochyby moderný a veľmi užitočný návrh, ktorý by skrášlil sídlisko. Prípadné ďalše funkcie by mali byť predmetom širšej diskusie.

 

Vajanskeho namestie

Z estetického i funkčného pohľadu je asi najväčším tŕňom v oku Martinčanov priestor pred radnicou. Vajanského námestie, uzavreté chátrajúcou budovou Neografie, nie veľmi vábnou fasádou Domu odborov Strojár a OD FIX a samozrejme Mestským úradom zatiaľ obišla akákoľvek renovácia. V posledných desiatich rokoch ubudlo stromov, zostalo len pár lavičiek obsadených ľuďmi zo sociálne slabších vrstiev a polorozpadnutý kvetináč ako pozostatok niekdajšej fontány. Zatiaľ neexistuje žiadna vizualizácia, len zmienka o plánovaných podzemných garážach, ktoré majú slúžiť okrem iného plánovanému klientskému centru ministerstva vnútra, ktoré má vzniknúť rekonštrukciou výrobných hál niekdajšej Neografie. Ako bude riešená dopravná obsluha zatiaľ nie je jasné, preto aj samotné budovanie tohto centra viazne. Každopádne, občania dúfajú v reprezentatívne miesto plné vkusnej upravenej zelene.

 

Námestie SNP

Asi najlepšie sú vizualizované zámery rekonštrukcie nie len priestoru pred OC Galériou, kostolom sv. Martina a Sociálnou poisťovňou, ale aj priestorov terajšej tržnice. Opticky naväzuje na rekonštruovanú pešiu zónu, z návrhov vyplýva viacero zelených zón, najmä na mieste terajšej tržnice. Čo je zaujímavé a nestretlo sa to s pochopením časti obyvateľov, je uzavretie podchodu a posunutie svetelného prechodu pre chodcov na úroveň vchodu do kostola. Áno, podchod ako taký je tŕňom v oku mnohých z nás. Nie však pre jeho funkciu, ale pre jeho výzor a údržbu. Ak most cez ulice Nade Hejnej je moderným riešením, vedenie cestného prechodu cez jednu z dopravných tepien mesta – ulicu Kohútova je proti trendom vo svete i proti logike. Tu neobstojí zámer využívať podchod pre kultúrne akcie. O to viac, že podľa vizualizácie priestory pred vstupmi do podchodov budú oveľa atraktívnejšie ako teraz. Zámerom mesta by malo byť čo najplynulejší prechod mestom, ktorý je už teraz brzdený sériou 5 semaforov na úseku cca 1 km.

 

Košútka – 27 nových bytov

Na okraji Košút 1 stojí polyfunkčný objekt Košútka. Na prízemí sa nachádzajú potraviny a herňa, na poschodí potom dve prevádzky. Nedávno prenikli informácie o tom, že tento objekt sa má prestavať a nad prevádzkami má vyrásť predbežne 27 nových bytov. Hoci vizualizácia vypadá zaujímavo, obyvatelia priľahlých bytov sa obávajú jednak o osud priľahlého parčíku a jednak o vplyv na už tak komplikovanú dopravu v blízkom okolí, tak statickú ako aj dynamickú. Aj vďaka aktivite niektorých aktivistov sa zdá, že investor je ochotný urobiť verejnú prezentáciu svojho zámeru občanom, čo je ojedinelý, ale pozitívny jav.

 

Ďalšie zóny podľa územného plánu

Nie len podľa poslednej zmeny územného plánu mesta existuje v intraviláne Martina viacero miest, kde je plánovana výstavba. Na Martinské terasy má nadväzovať dalšia výstavba jednak južným smerom poza územie kasární až po ulicu Tehelná, ale aj priestor medzi Košútami 1 a 2, ktorý dnes využívajú najmä cirkusy a kolotočiari. Tak isto priestor od chodníka k podchodu prakticky až k nadjazdu môže slúžiť na výstavbu obytných zón. V Záturčí je plánovaná momentálne asi najvyššia budova v meste, kde majú nájst miesto byty, kancelárie i obchody. Stále sa rozrastá Nový Martin, boriaci sa s neexistenciou občianskej vybavenosti ale aj bez napojenia na sieť MHD.

 

Východný okruh

V roku 2019 ubehne presne 20 rokov od prvého zakreslenia Východneho okruhu do územneho plánu mesta. Má od východu spájať Ľadoveň s Košútami. Postupne sa menil účel využitia tejto cesty, vylúčil sa tranzit, omedzuje sa nákladná doprava do 3,5t, tým pádom sa profil cesty zmenil na dvojprúdový. No najmä trasovanie je pod paľbou petícií, najmä obyvateľov Košút a Ľadovne. Žiaľ, pri spätnom pohľade sa javí, že kedykoľvek mesto narazilo v tejto téme na odpor, stiahlo cestu z debaty, aj keď musíme uznať, že časť námietok bolo akceptovaných. Z dnešného pohľadu sa javí táto komunikácia ako nevyhnutnosť. Nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o umiestnení stavby Martinských terás, onedlho sa zahryznú bagre do zeminy v lokalite Pltníky pre výstavbu sportoveho arealu, zrejme sa zacinaju kreslit projekty pre vystavbu pri Kauflande a za kasarnami. Navyse, bez vychodneho okruhu sa asi nedockame prestavby kruhoveho objazdu pri zdravotnom stredisku. Z vonku to vypada, ze mesto tlaci na stavbu projektov tak, aby vychodny okruh bol nepostradatelny. Nie je to vsak fer. Z dnesneho pohladu najma voci obyvatelom ul. Severna a Hurbanova. Okruh by bol alternativou pre napojenie locality pri Sklabinskom potoku, navyse by od zaciatku zabezpecil tejto lokalite obsluhu MHD, co napriklad Novemu Martinu chyba. Po dostavani vychodneho okruhu samozrejme spojnica cez Severnu ostane otvorena a teda to bude dalsi prepajaci bod s ulicou Jilemnickeho a teda zvysi premavku cez tuto obytnu zonu.

 

Tento clanok nema za ulohu kritizovat vystavbu a rozvoj mesta. Radnica vsak poskytuje len kuse informacie, nie je citelny koncepcny zamer, kam sa ma mesto uberat. Navyse, zvysenie urbanizacie bude mat za nasledok ubytok zelene a odvodnenie dalsieho uzemia. Nie je jasne, ci mesto planuje nejake protiopatrenia, zelene architektonicke prvky, doplnenie zelene, ale napr. aj vybudovanie rekreacnej zony podobnej zilinskemu lesoparku. Na to, aby mesto zastavilo pokles obyvatelov nie su potrebne len nove obytne zony, ale aj prostredie. Mesto je coraz prasnejsie, prehriatejsie a preplnenejsie automobilovou prepravou. Co chce mesto robit v tychto oblastiach je zahadou. Snad sa raz dockame odpovede.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105465x
Priemerná čítanosť článkov: 3102x

Autor blogu

Kategórie