Quo vadis, Martinské terasy?

9. apríla 2019, satakieli, Nezaradené

Novozvolený primátor mesta Martin sa odvážne rozhodol pre diskusiu s občanmi jednotlivých mestských častí. So záujmom som si pozrel reportáž miestnej Televízie Turiec zo stretnutia s občanmi mestskej časti Sever…. a bol som prekvapený.

Samozrejme prišla „na pretras“ aj téma Martinské terasy. Obyvatelia ulíc Severná a Hurbanova (MČ Košúty) dlhodobo slušným a organizovaným spôsobom upozorňujú, že cestné napojenie tejto oblasti cez ich obytnú zónu je z viacerých dôvodov neakceptovateľné, najmä ak je spracovávané alternatívne riešenie. Svoju prepracovanú, rozumnú argumentáciu predniesli zastupiteľstvu a následne zaslali na príslušný stavebný úrad hromadnú námietku.

Na spomínanom stretnutí oslovili pána primátora s otázkou, či už existuje nejaká odpoveď. Čo neodznelo v reportáži, podľa neoverených zdrojov, bol prísľub vypracovať štúdiu priepustnosti dotknutej ulice. Čo však bolo zarážajúce, odznelo práve v reportáži. Pán primátor nepriamo naznačil, že táto aktivita „napomôže“ poklesu počtu obyvateľov pod hranicu 50tisíc obyvateľov.

Pán primátor sa mýli. Nepopieram, že výstavba v danej lokalite väčšinu ľudí nepotešila. No občania nepožadujú zastavenie konania! Poukazujú na to, že napojenie nezmyselne zaťaží obytnú zónu s dvomi základnými školami a potenciálne ohrozujú statiku bytoviek.

Pritom riešenie je… na papieri. Východný okruh je zadaný na technické riešenie. Treba v najkratšom možnom čase povedať: bude, či nebude? Ak bude, kadiaľ povedie? Práve východný okruh je logické riešenie dopravy Martinských terás. Nejde len o plánovaných 100 domov! V lokalite je plánovaná ďalšia výstavba. „Záplata“ prejazdom cez Severnú pomôže len investorovi rýchlejšie zrealizovať stavbu. Koncepčné riešenie by prospelo novému sídlisku kvalitným pepojením i možnosťou MHD, čo chýba napr. Novému Martinu.

Verím, že vyjadrenie pána primátora bolo zostrihané a plná verzia vyznela inak. Verím, že mesto zvolí taký ústretový spôsob komunikácie, aký zvolili aj jeho obyvatelia. Aby sa našlo riešenie pre Martin.