Založ si blog

Ďalšia šanca cestovného ruchu v Martine

V tieni rozruchu okolo projektu lanovky na Martinské hole zanikol iný bod ostatného (májového) mestského zastupitelsva, tak isto sa týkajúceho cestovného ruchu v metropole Turca.

Oddelenie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu predložilo materiál s názvom Žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika – „Za spoločným priemyselným dedičstvom pohraničia“

V tejto žiadosti je predstavený spoločný projekt miest Martin, Vrútky a regiónu Dolné Vítkovice na dobudovanie infraštruktúry na podporu cestovného ruchu orientovane na priemyselnú históriu regiónov. Mesto Martin by malo preinvestovať necelých 600 tis.€, z čoho 5 % by malo isť z mestskej pokladnice, ostatne z uvedeného programu.

 

Hurá na bicykle

Uvedený projekt je zamýšľaný ako tematická cyklotrasa. Preto aj väčšina z plánovaných investícii sa týka obnovy a rozširovania cyklosiete v našom meste. Najviac asi poteší obyvateľov Tomčian, keďže najväčší balík peňazí by mal slúžiť na vybudovanie cyklochodníka práve do tejto mestskej časti.

Ďalšou oblasťou, kde by sa mali prejaviť investície do cyklotrasy je nábrežie Turca za zimným štadiónom a športovou halou. Energetická lávka by sa mala zmeniť na cyklolávku a časť cyklotrasy viest po pravej strane rieky.

Značená trasa by mala o.i. viest popri viacerých priemyselných objektoch v meste. Každý z nich by mal mat vlastný infopanel nie len s informáciami, ale aj s QR kódom, ako odkazom na internetovú stránku s bližšími informáciami o objekte vo viacerých jazykoch.

 

Nová expozícia

Súčasťou investičných zámerov je rozšíriť ponuku v priekopskom SIMe, kde by mala pribudnúť expozícia priemyslu a podnikom, ktoré preslávili Martin a majú česko-slovenský základ. Bližšie informácie zatiaľ chýbajú, no zrejme by malo isť o prezentáciu takých podnikov, ako ZTS, TATRANABYTOK či Kníhtlačiarsky účastinný spolok, dnešnú Neografiu. Je na čo spomínať, je čo ukazovať. Nie len tieto tri vlajkové lode sa môžu pýšiť zaujímavou históriou. V žiadosti o schválenie dotácie sa uvádza, že sa bude jednať o dynamickú expozíciu. Zrejme v preklade budú videa či interaktívne tabule, ktoré sú súčasťou moderného múzea, či zaujímavé exponáty jednotlivých priemyslov. Čo ma zaráža, je plánovaný náklad 54 tis.€.

Najprv si postavme otázku, či ma takáto expozícia zmysel. Jednoznačne áno. Viac rokov som pracovne strávil v areáli ZTS a pri rozhovore so zahraničnými zákazníkmi sa ma takmer každý opýtal, prečo tu nemáme múzeum tankovej výroby. Podľa rozhovorov by takéto múzeum jednoznačné prilákalo nielen nadšencov armádnej techniky a technických pamiatok.

 

Produkt a marketing

Samozrejme, jedna vec je nápad, druha je realizácia. Na prilákanie treba viac, ako len historické zábery na monitoroch, archívne fotky a par exponátov za sklom. Deti vždy zaujme niečo, s čím môžu krútiť, manipulovať, vziať do ruky. Dospelých zas niečo, čo inde nenájdu. Treba sa zamyslieť, CO by to mohlo byt. Mena napadá jedine. Neviem o žiadnom tanku, umiestnenom pod strechou a otvorenom pre návštevníkov. A z mnohých rozhovorov viem, že možnosť nahliadnuť (a odfotiť sa) vo vnútri tanku by bolo veľkým lákadlom. Koniec koncov, prehliadka vojenskej techniky pri príležitosti 100. Výročia vzniku CSR ukázala, že takáto možnosť je atraktívna. Je však dôležité, aby expozícia nebola atraktívna len pre nadšencov technických a priemyselných pamiatok, ale aj pre ich rodiny.

Kameňom úrazu sú financie. Tu však vidím veľkú príležitosť pre vedenie mesta ukázať svoje vyjednávacie schopnosti. Na troskách strojární vzniklo niekoľko viac či menej úspešných firiem, ktoré by mohli mat záujem spojiť svoje meno so snahou o pritiahnutie turistov na takúto expozíciu. Tak isto pre pokračovateľa tlačiarenskej tradície by mohla byt takáto prezentácia len a len na osoh, keďže aj tlačiarsky priemysel je úzko spojený s naším mestom. Áno, viem ako je to so sponzoringom v nasej krajine. No verím, že dobrá koncepcia vzbudí záujem okolitých firiem a podporia takúto iniciatívu.

Dobrým produktom sa však všetko len začína. Rovnako dôležitý je aj marketing. Tu môže opäť veľkú úlohu zohrať podnikateľský sektor. Zahraniční partneri našich podnikateľov by mohla byť príťažlivá cieľová skupina. Veď napríklad vždy na konci roka sa vrámci poďakovania za spoluprácu posielajú pozdravy a drobné darčeky. Nie je nič jednoduchšie, ako, po dohode o spolupráci, pribaliť prezentačný materiál. Možno dokonca firmy budú mať záujem popýšiť sa takýmto unikátom a vrámci pracovného obeda pozvú partnera aj prezrieť si takúto expozíciu.

Po dobudovaní siete cyklotrás by sa pri spustení bikesharingu mesto mohlo propagovať ako mesto, podporujúce moderné ekologické ponímanie dopravy. Zvýšeniu návštevnosti by pomohol aj zlepšený prístup k areálu mestskou hromadnou dopravou. Najmä pri organizovaní väčších akcií je príchod preplnenou úzkou ulicou pre chodcov zo zastávky nepríjemný, najmä ak idú s deťmi. Ďalšou nadstavbou by potom mohli byť mestské turistické karty, čo sú v zahraničí veľmi vyhľadávané produkty.

Kapitolou, hodnou samostatného blogu by bola téma spolupráce s partnerskými mestami. Ak vypadá tak, ako prezentácia partnerských miest pred rokovacou sálou… Radšej na to nemyslieť.

 

Pár slov na záver

Áno, máte pravdu. Počítam klobásky a prasiatko nie je ani len v chlieve. Do 13.6. sa podávajú žiadosti, ktoré musia byť schválené. Takýto projekt do cestovného ruchu by si ale zaslúžil viac pozornosti a širšiu diskusiu, pretože pri správnom poňatí môže znamenať veľký prínos pre cestovný ruch. Iste, Martinské hole to nie sú, no práve v kombinácii s nimi by mohlo ísť o hodnotný počin, ktorý nás dostane na turistickú mapu.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105601x
Priemerná čítanosť článkov: 3106x

Autor blogu

Kategórie