Na Martinské terasy poza bučky?

30. septembra 2019, satakieli, Nezaradené

Nie tak dávno som písal o tom,  že po vlne odvolaní staviteľ stiahol žiadosť o územné konanie na umiestnenie Martinských terás. Dôvod na tento ťah nie je známy. Či už to bolo práve kvôli odvolaniam, alebo z iného titulu, nevedno

Tak či tak, zajtra (1.10.2019) sa koná konanie vo veci umiestnenia stavby – transformátorovej stanice a elektrického vedenia pre potreby Martinských terás. Je to zaujímavá postupnosť, najprv schválit drobnú stavbu, ktorá ale priamo súvisí s väčším celkom, ktorý narazil na odpor. Samozrejme, konanie o samotnej stavbe nenechalo na seba dlho čakať. Presne o dva týždne neskôr bude konanie aj o samotnýchh terasách.

Celé je to zvláštne. Staviteľ stiahol žiadosť bez udania dôvodu. Odvolací orgán sa nestihol vyjadriť k vzneseným námietkam. K nim mlčí aj vedenie mesta a mestské zastupiteľstvo. Napriek prísľubu pána primátora, že bude hľadať kompromis. Nič. Napriek prísľubu pána primátora, že budú monitorovať dopravné vyťaženie ulice Severná a križovatky s Jilemnického ulicou. Kde nič, tu nič. Žiadne stretnutie s občanmi dotknutých ulíc Severná a Hurbanova. Naopak, vedenie mesta a ZŠ Hurbanova vyzýva rodičov žiakov, aby vo väčšej miere využívala parkovisko pri futbalovom ihrisku. Vzhľadom na dopravnú situáciu na uliciach Košútska a Hodžova je to logická žiadosť, avšak ešte viac zaťažujúca plánované napojenie Martinských terás.

A to nespomínam ekologický dopad. Mantra mesta, že výstavba sa musí rozširovať má medzery, ale znie logicky. No či za každú cenu? Je zvláštne, že sa neberú v úvahu názory odborníkov, akým pán doktor Topercer nepochybne je.

Uvidíme, aký bude verdikt stavebného úradu, najmä voči samotným Terasám, ako celku. V pôvodnom rozhodnutí bolo ako prístup pre stavebné stroje určené dočasne sprejazdnenie ulice Tehelná a pozemky ponad kasárne. Postavme si ale otázku, kadiaľ budú chodiť jednotliví stavebníci, ktorí si budú stavat samotné domy. Stredom obytnej zóny? Pomedzi dve základné školy? Popri bytovkách, ktoré vykazujú praskliny v nosných múroch, ktoré nie sú podpivničené? A potom tadiaľ povedie zhustená premávka?

Uvidíme, aký bude nakoniec  postoj mesta a poslancov. Či budú mať aspoň snahu nájsť nejaké kompromisné riešenie.