Celoplošné testovanie: dobrovoľné, či nie? (výsledok krátkeho on-line prieskumu)

14. novembra 2020, satakieli, Nezaradené

Ako všetci vieme, 23.-25. októbra sa uskutočnilo pilotné kolo celoplošného testovania na ochorenie Covid 19 tzv. antigénovými testami. V dvoch nasledujúcich víkendoch následne prebehlo testovanie naprieč celou krajinou. Toto testovanie vzbudilo viacero kontroverzií medzi politikmi, odborníkmi i verejnosťou.

Jedným zo sporných bodov bola deklarovaná dobrovoľnosť účasti na testovaní. Časť občanov označuje svoju účasť za vynútenú, keďže bez certifikátu o negatívnom výsledku testu boli výrazne obmedzované osobné slobody ľudí. Pán predseda vlády Igor Matovič na brífingu 8.11. k priebehu testovania uviedol, že len malé percento podstúpilo testy z donútenia. Zaujalo ma toto verejné vyhlásenie a preto som sa rozhodol v čase od 8.11.2020 do 14.11.2020 uskutočniť krátky on-line prieskum zaoberajúci sa pravdivosťou tohto tvrdenia.

Prieskumu sa zúčastnilo 832 ľudí. Výsledky sú zobrazené v nasledujúcom grafe:

Prečo ste sa zúčastnili celoplošného testovania antigénovými testami na COVID-19?

Ako vidno z odpovedí, 38 percent opýtaných sa nechalo otestovať pre ochranu svojho zdravia, alebo zdravia svojho blízkeho, čiže dobrovoľne. Po jednom percente respondentov uviedlo, že malo objektívnu príčinu pre neúčasť (výnimku vrámci vyhlášky, resp. v požadovanom čase sa zúčastnili PCR testu). Štrnásť percent opýtaných sa rozhodlo nezúčastniť sa tohto testovania. Najväčšia časť zúčastnených – 48 percent – uviedlo, že sa testovania zúčastnilo kvôli potrebe vlastniť certifikát, ktorý umožňoval vrámci existujúcich pravidiel relatívne voľný spôsob života a teda mali pocit, že sú k podstúpeniu testov nútení.

Výsledky prieskumu teda vôbec nekorenšpondujú s vyhlásením pána premiéra. Veď až 62 percent opýtaných sa testovaniu buď vyhlo, alebo sa podrobilo s pocitom, že sú k tomu dotlačení. Bolo by zaujímavé zistiť, na základe čoho Igor Matovič predniesol svoje presvedčenie o uvedomelosti obyvateľov Slovenskej republiky počas tejto akcie. Podľa výsledkov sa zdá, že nemajú reálny základ. Myslím, že je dôležité, aby predstavitelia výkonnej moci poznali nálady a názory občanov a aby svoje vyhlásenia robili na základe zistených faktov. V opačnom prípade môže nastať situácia, že budú žiť a rozhodovať sa v bubline bez kontaktu s realitou a dôvera v správnosť ich rozhodnutí bude mať naďalej klesajúci trend.

Pre úplnosť uvádzam aj ďalšie štatistiky prieskumu:

Pohlavie

Miesto bydliska

Vek

Poznámka: dotazník bol šírený na sociálnej sieti najmä v skupinách podporujúcich osobu premiéra, či vlády, ako aj na stránkach zameraných proti nim. Tak isto bol zverejňovaný aj pod článkami, ktoré sa týkajú plošného testovania, od najznámejších slovenských televízií.