Centrum energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin – otvorený list vedeniu mesta

24. januára 2022, satakieli, Nezaradené

Vážený pán primátor,

Vážené panie poslankyne, páni poslanci,

Z programu schôdze Mestského zastupiteľstva (MsZ), ma zaujal bod 19. Informácia o Centre energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin. Tešil som sa na prezentáciu spoločností SPP a Brantner Slovakia, kde malo byť celý projekt podrobne vysvetlený, vrátane obrazovej prezentácie.

Žiaľ pokračuje nezmyselný zákaz priameho prenosu z MsZ (viac v mojom maili zo dňa 20.12.2021), a teda nebolo možné sledovať prezentáciu nie len zvukom, ale aj obrazom tak, ako bola predstavená zastupiteľstvu.

Z tohto dôvodu Vás žiadam o sprístupnenie prezentácie projektu podľa bodu 19. programu tak, ako bola prezentovaná Vám. Verejnosť má právo pri tak dôležitých projektoch na neskrátené a neskreslené informácie a zaujať stanovisko, a to buď, ak existuje, zverejnením záznamu tejto prezentácie, alebo požiadať predstaviteľov dotknutých spoločností, aby (napr. prostredníctvom TVT) predstavili projekt verejnosti tak, ako ho najprv predstavili Vám.

Je neospravedlniteľné, že tak dôležitý projekt nie je predstavený verejnosti v plnej miere, ako bol predstavený Vám. Občania i odborná verejnosť, pokiaľ samotná prezentácia bola vykonaná v normálnom režime zasadania MsZ má právo poznať všetky informácie. Navyše sa vyhneme dezinformáciám a skresleniu.

Verím, že do budúcna, ak aj bude zrušený priamy prenos (čo dúfam, že sa už nebude opakovať), bude vykonaný audiovizuálny záznam a prezentácie ako prezentácia Centra energetického a biologického zhodnotenia odpadu a následne zverejnený, či už na webovskom sidle mesta, alebo prostredníctvom TVT.

Rovnako dôležitá bola napríklad aj informácia o stúpnutí nákladov na výstavbu DSS Martin Podháj. Žiaľ, aj tu má verejnosť možnosť len sprostredkovaných informácií, aj keď v tomto prípade je audiozáznam postačujúci.

V očakávaní skorej odpovede

 

 

Update: z prezentácie bol urobený videozáznam na podnet p. poslanca D. Steindla