Založ si blog

Koronavírus a Slovensko – ako ďalej?

Náš život ovplyvnil neviditeľný, tichý nepriateľ. Každý z nás sa s nim snaží bojovať, vládou počnúc, firmami pokračujúc a každou jednou domácnosťou nekončiac. Naša vláda prijala kvantum opatrení  v prvom rade na zamedzenia šírenia vírusu a v posledných dňoch aj na zmiernenie ekonomických dopadov. Slováci vo všeobecnosti preukázali disciplínu pri plnení opatrení. Preto si dovolím navrhnúť niekoľko opatrení, ktoré by jednak mohli ešte viac zabrániť šíreniu vírusu, jednak mierne pomôcť ekonomike ale aj „odmeniť“  ľudí a čiastočne im dopriať uvoľnenie, samozrejme za určitých podmienok, keďže psychické zdravie je rovnako dôležité a bolo by vhodne dopriať istý ventil, aby ľudia načerpali sily do ďalších dni. Tu sú, aj s krátkym zdôvodnením.

  1. Podpora bezkontaktnej platby, keďže hotovosť je zdrojom rôznych infekcii (sprístupnenie platobných terminálov aj pre menšie prevádzky a motivácia malých prevádzok zaobstarať si terminály)
  2. Namiesto stravných lístkov preferovať stravné karty. Zníži to administráciu, ale napr. Aj spotrebu
  3. Podpora dočasného zamestnávania v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle. Zvýšenie domácej produkcie potravín, keďže časť potravín dovážame z krajín ako Taliansko a Španielsko, kde je predpoklad zníženej produkcie v čaše krízy.
  4. Znovu otvorenie niektorých malých remeselných prevádzok (opravovne spotrebičov, opravovne obuvi a pod.) za prísnych hygienických podmienok (ako u maloobchodných predajni).
  5. Otvorenie skanzenov a takých múzeí, ktoré majú väčšiu výstavnú plochu a je povolený individuálny pohyb návštevníkov (nie je nevyhnutný sprievodca/lektor), za prísnych hygienických opatrení (obmedzenie poctu ľudí, kupovanie lístkov dopredu a len na určitý čas, dezinfekcia, rúška, rukavice…). Predbežne len počas víkendov, resp. popoludňajších hodín, keďže žiaci a študenti by mali plniť úlohy v rámci e-learningu. Zvážiť zahrnúť do tohto opatrenia zoologické záhrady. Vyzvať občanov aby navštevovali len múzeá blízko svojho bydliska.
  6. Zvážiť možnosť podporiť samosprávy pri investičných akciách (cesty, chodníky, cyklochodníky…) formou štátnych dotácií/eurofondov. Opatrenie by dalo prácu stavebným firmám, zamestnanosť v sektore by bola stabilnejšia. Celkovo podporiť stavebný priemysel, keďže nie je naviazaný na zahraničný obchodný trh.
  7. Umožniť konanie omší v chrámoch za prísnych hygienických opatrení (stanoviť max. počet ľudí, rusky, dezinfekcia, rozstupy ľudí v chráme…)
  8. Upraviť informovanie o pocte testovaných, nakazených a vyliečených o informáciu, koľko z testovaných ľudí je v štádiu karantény po ochorení (tj. Vo fáze, kedy je im robene už len kontrolne testovanie na potvrdenie vyliečenia).
  9. O radikálnych riešeniach (typu blackout) informovať až po prvých rokovaniach odborníkov. Je odvážne uvažovať o takýchto riešeniach, ale nezodpovedne informovať bez nejakých prvotných diskusiách za zavretými dverami.
  10. V prípade, že školský rok sa predčasne ukončí, využiť čas na rekonštrukčné práce škôl a to najmä na odstránenie havarijných stavov a nevyhnutných stavebných úprav (poškodené strechy, výmena okien a pod.)
  11. Po zrušení karanténnych opatrení krátkodobo zvážiť zvýšenie dostupnosti „Dankovych pobytových poukazov“ pre naštartovanie cestovného ruchu v ramci Slovenska.

Verím, že ľudia svojou disciplínou dokázali, že mierne uvoľnenie si zaslúžia. Samozrejme, na druhej strane za porušenie pravidiel by mal nastať trest – znovu sprísnenie režimu.

 

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105477x
Priemerná čítanosť článkov: 3102x

Autor blogu

Kategórie