Založ si blog

O divadlách, školách a kostoloch

Vedenie našej krajiny otvorilo kostoly, za prísnych hygienických opatrení. Ako veriaci môžem potvrdiť, že opatrenia si radšej sprísnime, aby sme sa vyhli konfrontáciám. Stalo sa presne to, čo sa dalo očakávať. Vyrojili sa rôzni ľudia, nie len na sociálnych sieťach, ale aj na portáloch celoštátnych médií, ktorí samozrejme riešia, že práve kostoly otvorené sú, kým kiná, divadlá, ale aj školy ešte majú svoje brány zavreté. Nuž, skúsme si dať dole klapky z očí a pozrime sa na problém racionálne.

Kinosály a divadelné sály su veľké miestnosti, ktoré sú bez možnosti vetrania. Veď… predstavme si v dnešných časoch kinosálu s oknom. Dýchateľný vzduch je riešený cez klimatizačné jednotky. Práve tieto sa považujú za rýchlych distribútorov vírusov. Čiže okrem zníženej kapacity sál, predstavenia by sa museli konať s vypnutými klimatizačnými jednotkami. Ja som filmový nadšenec a trpím zavretým kinom, avšak neviem si predstaviť, že by som mal niekde v multiplexe sedieť v rúšku a bez klimatizácie pri nejakom dvojhodinovom filme. Fakt nie. Preto je zrejme na mieste, ak sú tieto zavreté. Navyše, aj produkcia filmov je značne obmedzená pre hygienické dôvody. Ako sú na tom kostoly? Su to miestnosti s vysokými stropmi a oknami. Takže vetranie je zabezpečené. Sú to zväčša kamenné budovy, takže aj v najväčších horúčavách je tam relatívne príjemne. Navyše počet osôb je značne obmedzený, takže je tam stále svieži vzduch a malá možnosť prenosu (akejkoľvek) nákazy.

Dnes prevláda trend, aby sa namä mladšie deti vrátili do vzdelavacich zariadeni. Snaha o navrat deti do materskych škôl a prvého – druhého ročníka ZŠ má skôr ekonomický charakter ako vzdelávací. Prečo si to myslím? Keby išlo o vzdelávanie detí, tak nevidím dôvod začat deťmi od 5. Ročníka vyššie. Tieto deti vedia dodržať hygienické pravidlá, môžu vyučovací proces absolvovať v kľude, sú starší, organizmus lepšie zvládne kontakt so zvýšenou mierou dezinfekcie. Dokážu mať sociálnu interakciu aj bez kontaktu s kamarátom, či s učiteľom. Učebná látka je zložitejšia, vedomosti rodiča začínajú byť nedostatočné. Výukový deficit môže byť citeľnejší. Presne naopak ako u menších detí, najmä škôlkarov. Z hľadiska škôlkarov treba obmedziť kontakt s dezinfekčnými prostriedkami ako aj nosenie rúšok.Tam je naopak tlak ekonomický. Matky potrebujú plný príjem, štát sa potrebuje zbaviť OČR-iek, ktoré aj tak u mnohých meškajú, sociálna poisťovňa ich nedokáže tak rýchlo spracovať. Malé deti ale nemôžu ostat samé. Preto treba uvoľniť tento tlak a deťom umožniť ísť do škôlky. Otázne je, či sú zamestnávatelia pripravení uvítať do pracovného procesu tieto matky, alebo im bude štát poskytovať inú formu náhrady mzdy, čo bude zas administratívne náročné. Ak ide niekomu o vzdelávací proces, prečo sa teda nepýta, z akého dôvodu sa nemôžu vrátiť do škôl práve vyššie ročníky, ktorým vzdelávací proces objektívne chýba viac? A porovnanie s kostolmi? Tam chodia, teraz maximálne na 45 minút, dospelí ľudia, alebo rodiny s deťmi. Z hľadiska disciplíny pri dodržiavaní hygienických pravidiel je len nízka pravdepodobnosť, že ľudia akékoľvek nariadenie porušia.

Rovnaký problém je aj s otvorením vnútorných športovísk. Pohyb, vírenie vzduchu, hygiena. Opäť, jednoduchšie sa pravidlá dodržiavajú v kostole, kde ľudia sedia väčšinu času na svojom mieste a neprichádzajú do kontaktu povedzme s činkami, ktoré pred tým mal v ruke niekto iný.

Cirkvi a veriaci su ľahký a vďačný cieľ. Ale skôr ako teda budeme do niečoho vŕtať, skúsme sa zamyslieť: neotvára vláda a krízový štáb najmä to, čo je jednoduchšie otvoriť, a kde sa lepšie dodržiavajú hygienické pravidlá?

 

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105483x
Priemerná čítanosť článkov: 3102x

Autor blogu

Kategórie