Založ si blog

Testovanie: PCR versus antigén

Ako všetci vieme, 23.-25. októbra sa uskutočnilo pilotné kolo celoplošného testovania na ochorenie Covid 19 tzv. antigénovými testami. O výsledkoch prieskumu zameraného na dobrovoľnosť účasti píšem tu.

Pán predseda vlády nám dookola podsúva testovanie týmito testami. Viacero domácich i zahraničných odborníkov však spochybňovalo tieto testy a spôsob ich využitia na Slovensku. Dokonca, slovenská realita vyvrátila aj štúdiu Motolskej nemocnice v Prahe, ktorá nezistila ani jeden prípad tzv. falošnej pozitivity, tj. že pozitívny výsledok antigénového testu bol vyvrátený negatívnym výsledkom PCR testu.

Možno by teda stálo za úvahu skúsiť malú štúdiu v tunajších krajoch. Po celoplošnom testovaní klesol počet PCR testov a to v niektorých dňoch až na polovičnú hodnotu. Ak sa vzorky odoberajú rovnakým spôsobom, čo nám bráni vybrať jeden deň, s relatívne nízkym počtom objednaných PCR vyšetrení a paralelne urobiť aj vyšetrenie antigénovými testami? Za jediný deň by sa získalo zhruba 10.000 vzoriek, čo je už z hľadiska štúdie zaujímavé množstvo. Zo získaných dát by sme už zásadnejším spôsobom mohli určiť spoľahlivosť týchto testov a následne význam ich použitia. Pretože na základe informácií to vypadá, že po testovaní antigénovými testami je stále medzi nami istý počet ľudí, ktorí dostali modrý certifikát a sú pozitívni a naopak, zdá sa, že napriek výsledkom štúdie z Motola je istý počet ľudí, ktorí boli po testovaní uzavretí do karantény napriek tomu, že podľa PCR testov by infekčný byť nemali.

Predpokladám, že po najväčšej logistickej operácii na našom území by takéto dvojité testovanie nemal byť závažný problém. A dvakrát testovaní občania by mohli dostať „bolestné“…..

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105691x
Priemerná čítanosť článkov: 3109x

Autor blogu

Kategórie