Založ si blog

Poslanci v Martine rokovali o tarifách MHD

V najbližších týždňoch vrcholia prípravy spustenia novej MHD v meste Martin, ktorá bude prevádzkovaná Dopravným podnikom mesta Martin (DPMM). Dôležitou témou sú určite ceny cestovných lístkov. A práve tarify boli témou ostatného zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) dňa 13.10.2021.

 

Už načasovanie konania zasadnutia k cenám dva dni pred spustením predaja dopravných kariet bolo zvláštne. Veď ak by boli navrhnuté a schválené akékoľvek úpravy, ostanú len dva dni na ich adaptovanie do pripravovanej webovej stránky podniku (www.dpmmartin.sk, plánované spustenie 15.10.2021). Verejnosti boli dokumenty, a teda aj oficiálny návrh, prístupné až v pondelok 11.10., menej ako 72 hodín pred začatím schôdze. Avšak už na začiatku sme boli vyvedení z omylu – len štatutár mesta, tj. primátor má možnosť rozhodovať o tarifách MHD. Tým celá schôdza mestského parlamentu dostala punc informatívnosti. Rozpačitý dojem pokračoval, pretože viacero poslancov sa počas svojich vystúpení sťažovalo, že napriek deklarovanému záujmu neboli účastní pracovných stretnutí k tak dôležitej téme. 

 

Samotný cenník cestovného vychádza z pôvodne platného cenníka platného do 31.12.2021. Pri pohľade z vonku sa javí, že z viacerých alternatív sa vedenie DPMM  rozhodlo pre tento krok, aby v priebehu prvých mesiacov vedeli nazbierať ekonomické údaje, ďalej ich vyhodnotiť a následne prijať zmeny. Keďže nie sú dostupné údaje od súčasného prevádzkovateľa, zdá sa to ako logický krok. Tarifa 1 a 2 platia pre používanie novej dopravnej karty a kopírujú tarifu platnú pre končiacu mestskú kartu. Tarifa 3 kopíruje tarifu platnú pre dopravnú kartu SAD Žilina a platí pre používateľov kariet iných dopravných spoločností. Tarifa 4 je pre platby v hotovosti a platobnou kartou, jej výška je taktiež rovnaká ako v súčasnosti. Samozrejme, isté zmeny sa udiali:

  • Zavedenie 365 dňového lístka
  • Zavedenie 24 hodinového lístka
  • Zavedenie prestupného lístka (platí pre Tarify 1,2,3)
  • Zjednotenie platby pre občanov nad 62 rokov (0,05€ pre tarify 1,2; 0,10€ pre tarifu 3 resp. 1€ pri platbe v hotovosti)
  • Zavedenie zľavy pre darcov krvi (0,05€ pre tarify 1,2 resp. 1€ pri platbe v hotovosti)
  • Pre tarifu 1, platnú pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Martin boli zrušené poplatky za vydanie 1. karty a mesačný poplatok 0,70€
  • možnosť využitia aplikácie UBIAN ako virtuálnej karty, dá sa tak nahradiť klasická dopravná karta; ceny platné ako pri klasickej dopravnej karte

 

Hoci bolo vopred jasné, že nejaké zásadné zmeny v navrhovanom materiáli neprejdú, odzneli návrhy na nižšie tarify pre časové lístky, dokonca pán poslanec Belák predstavil ambiciózny koncept, ktorý by pre držiteľov dopravnej karty garantoval výšku ročného cestovného na úrovni 36,50€. Žiaľ, mestským zastupiteľstvom neprešiel ani takmer identický návrh poslancov Gajdoša a Thomku. Tento návrh chcel rozšíriť možnosť cestovania zadarmo pre osobu sprevádzajúcu dieťa v kočíku na osobu sprevádzajúcu akékoľvek dieťa do veku 4 rokov, ako je to napríklad v Žiline. Žiaľ, ani tento návrh neprešiel.

 

Mesto Martin malo k dispozícii aj niekoľko občianskych návrhov, a to už v mesačnom predstihu. Prvý hovoril o možnosti znížiť cenu ročného lístka, pokiaľ by bol zakúpený v intervale 15.10. – 31.12., aby motivoval viac ľudí zakúpiť si lístok. Ďalším návrhom, výrazne nemeniacim navrhovaný cenník, bolo, aby sa zastavilo účtovanie poplatku 0,70€ pre tarifu 3 (tj. Pre občanov s trvalým pobytom mimo mesta Martin) ak sa karta nepoužíva 3 po sebe idúce mesiace (tj. maximálny poplatok pri znovupoužití karty by bol 2,10€). Žiaľ, vedenie mesta neposkytlo akúkoľvek odpoveď k týmto návrhom.

 

Bohužiaľ, táto schôdza bola vysoko neefektívna tak pre účastníkov, ako aj pre tých, ktorí sa rozhodli ju sledovať. Opäť bola plná invektív a osobných útokov. Nevedno, aký účel presne táto schôdza mala. Ostáva veriť, že vedenie mesta sa zamyslí nad niektorými návrhmi a po dohode s vedením DPMM a ostatnými samosprávami ich zapracuje tak, aby si nová MHD získala čo najviac dôvery nielen medzi existujúcimi, ale najmä novými cestujúcimi. Výstupy vedenia mesta tomu moc nenapomáhajú.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14, aktualizované: 13:44

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105700x
Priemerná čítanosť článkov: 3109x

Autor blogu

Kategórie