Založ si blog

Covid 19: Odvrátená strana štatistík

Je začiatok novembra. Ministerstvo zdravotníctva opäť vydalo novú covid mapu Slovenska, ktorá sa zahaľuje do čiernej farby. NCZI začala pred nedávnom publikovať okrem počtu pozitívnych aj pomer nezaočkovaných ku zaočkovaným. Síce je tento údaj bez pomeru testovaných neočkovaných ku očkovaným má otáznu validitu, ale dobre. Pozrime sa na to, čo reálne tieto čísla hovoria.

Práve som si pozeral správu zverejnenú na korona.gov.sk. Tam sa uvádza, že za posledné dva týždne (zrejme 13.10.2021-26.10.2021, keďže presný údaj nie je uvedený, správa je z 27.10.2021) bol pomer nezaočkovaných ku zaočkovaným 79%:21%. Avšak minulý týždeň, podľa údajov z mienkotvorných denníkov osciloval niekde na úrovni 70%:30%, extrémna hodnota bola na úrovni 66%:34%. Trend je teda zrejmý – narastá podiel zaočkovaných pozitívnych. Ak predpokladáme, že v počte testovaných osôb prevládajú neočkovaní, keďže testy potrebujú na účasti rôznych podujatí, potom aj pomer pozitívnych osôb bude ešte vyrovnanejší. Ešte výpovednejšiu hodnotu by mali výsledky očistené od detí a mladistvých do 18r.,  keďže chceme posúdiť vplyv očkovania a táto generácia bola zahrnutá do možnosti očkovania len v relatívne nedávnej dobe.

Potom si postavme otázku: kde je tá 96 percentná účinnosť vakcín, deklarovaná v prvom štvrťroku 2021? Ako účinné bude opatrenie, aplikované v západných krajinách, kde už aj do práce je pre neočkovaných povinný negatívny test? Ak pri takmer 50percentnej zaočkovanosti dosahujeme rovnaký počet pozitívnych hodnôt ako v roku 2020, naozaj je tá vakcína až taká účinná? Naozaj je dobre overená, ako nám tvrdia vyvracači hoaxov, keď sa objaví tvrdenie, že ide o experimentálnu a neoverenú vakcínu?

Niektoré okresy sú čierne už dlhšie. Dva tri týždne. Ako sa situácia vyvíja tam? Je stabilná? Zlepšuje sa, či zhoršuje? Ako účinný je covid automat?

Pozor. Netvrdím, že Covid neexistuje, alebo že nezabíja. Len kladiem otázky: aká je reálna účinnosť vakcíny? Ako dlho je účinná vakcína? Ako dlho bude účinný tzv. Booster? Koľko ich budeme potrebovať? Neposunie sa definícia plne zaočkovaný na zaočkovaného 3.dávkou, resp. časovým ohraničením, napr. 9 mesiacov od podania poslednej dávky (napr. Chorvátsko zaviedlo povinnosť testovania sa pre osoby zaočkované pred viac ako 9 mesiacmi).

Myslím, že sú to relevantné otázky a pri rozhodovaní, či sa dať alebo nedať zaočkovať, by sme ich mali poznať. Lebo vakcína nie je Sloboda. Sloboda je poznať pravdu a na základe nej sa rozhodnúť. Pravda je celý obraz, nie len výsek, ktorý chcú ukázať tí, ktorí majú možnosť zakrývať časti, vedome či nevedome. A Sloboda je pýtať sa a požadovať odpovede.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Mosta SNP

Pre otvárací koncert festivalu Starmus polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v Bratislave

11.05.2024 21:40

Počas oboch dní bude večer most SNP obojsmerne uzatvorený pre autá, prejazdný bude len pre MHD.

čaputová, černihiv, ukrajina

Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

11.05.2024 21:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine.

polícia

Polícia obvinila v prípade mŕtveho muža na Orave 59-ročného muža z vraždy

11.05.2024 19:54

Obvinený muž mal v rodinnom dome v Námestove po predchádzajúcom vzájomnom konflikte bodnúť do oblasti hrudníka 56-ročného muža.

Rusko Mišustin

Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať desať vicepremiérov

11.05.2024 17:26, aktualizované: 19:31

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105848x
Priemerná čítanosť článkov: 3113x

Autor blogu

Kategórie