Založ si blog

Zelená pre Dopravný podnik mesta Martin

Tak sa podarilo. Dnes 4.11.2021 sa na vrútockej radnici stretli zástupcovia Dopravného podniku a štatutárov mesta Vrútky a obcí Bystrička, Lipovec a Turčianske Kľačany, aby podpísali zmluvu o prevádzkovaní MHD na ich území. Nič tak nebráni novým autobusom, aby 1.1. spájali tieto samosprávy s Martinom.

Čo nám teda nová MHDčka prinesie?

Hoci cenník sa v zásade nemení, rok 2022 prinesie nové typy lístkov a zliav, ako aj nové možnosti ich zakúpenia (cenníku sa venujeme detailnejšie tu). Nový prepravca bude jazdiť na nových autobusoch. LPG CNG pohon je posun vpred, všetky sú nízkopodlažné, budú mať plnohodnotný informačný systém a pripojíte sa v nich na wifi.

No a niektoré zmeny sa dotknú aj trasovania liniek. V krátkej dobe Dopravný podnik predstaví celú schému, no vyberáme aspoň tie najvýraznejšie:

  • výdatne napojený Nový Martin
  • Bude obslúžená aj časť Podhája/Podstrání na úrovni ul. Bagara až po hl. cestu na Stráne
  • Spoje na žel. Stanicu
  • Spoje 7,12 a 21 spojené do jedného spoja (21), obsluha tejto časti priekopy sa zlepší, spoj bude z Nákl.nádražia pokračovať na vrútockú stanicu
  • Tomčany dostanú spoje aj cez víkend
  • Viac spojov pre zastávku Košúty sídlisko (Košúty2)
  • Kolónia Hviezda síce dostane viac spojov v pracovný deň (+3), ale veľa ich bude končiť na Vrútkach, bude sa musieť prestupovať.
  • Lepšie prepojenie Košúty-Záturčie

Zmien je viac. Celý cestovný poriadok by mal byť zverejnený na prelome mesiacov november a december. 

Čo je však ešte dôležitejšie, podľa vyjadrení vedenia DPMM zmeny nie sú konečné. Manažment bude pozorne motivovať vyťaženosť liniek a pohyb cestujúcich. Na základe získaných dát bude trasovanie liniek upravovať, nie sú vylúčené aj razantnejšie zmeny tak, aby MHD bola efektívna, no zároveň pohodlná pre cestujúcich.

DPMM je otvorený akýmkoľvek návrhom a snaží sa  odpovedať na akúkoľvek otázku.

Predkladám aj vlastné návrhy:

  • Na každej zastávke informácia o tarifách a plán liniek
  • Vyhľadávače CP nastaviť tak, aby ponúkali reálne prestupové body, nie nepraktické voľby ako v súčasnosti
  • Na zastávky prestupových bodoch (napr. Červenej armády-A.Pietra-Štadión) umiestniť plánik ako sa dostať na najbližšiu prestupnú zastávku
  • Dať niektoré zastávky ako zastávky na znamenie
  • Umiestniť prechod pre chodcov pri zastávke Štadión tak, aby prestupujúci z A.Pietra nemuseli zachádzať k Martimexu alebo k prechodu pred Kondelom (resp. prebehnúť mimo prechod)
  • Zastávku Košúty zdr. Stredisko posunúť kúsok južnejšie a od prechodu pre chodcov vybudovať niku tak, aby sa už za prechodom mohol autobus schovať z jazdných pruhov. Posun od kruháča zas zabezpečí pohodlnejší výjazd a lepšie radenie do kruháča tak pre autobusy DPMM ako aj SAD
  • Do budúcna pri renovácii zastávok vytipovať vhodnejšie (aby viac chránili pred vetrom, dažďom a priamym slnkom)
  • Do budúcna zvážiť linku obsluhujúcu Tesco, Tulip a Pltníky (napr. Košúty – Pltníky – Tesco – A.Pietra-Ľadoveň, možno rokovať s majiteľmi reťazcov o fin.spoluúčasti na takejto linke)
  • Skultivovať zastávku Štadión pre prímestskú dopravu

Verím, že zmeny povedú k lepšej dopravnej obsluhe, pohodlnejšie a efektívnejšie cestovanie. Dovidenia v autobuse.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Sopka / Erupcia / Ruang /

Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola

01.05.2024 14:39

Úrady vyzvali ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň sedem kilometrov od kráteru sopky.

Jicchak Herzog / Antony Blinken /

Nadišiel čas na dohodu o prímerí, vyhlásil v Izraeli americký šéf diplomacie Blinken

01.05.2024 14:16

Vyjednávači - Egypt, Katar a Spojené štáty - stále čakajú na reakciu Hamasu na najnovšiu verziu návrhu dohody o prímerí.

Taiwan / Vojenské cvičenie /

Taiwan je v pohotovosti pred manévrami Pekingu po prezidentskej inaugurácii

01.05.2024 14:03

Čína považuje samosprávny Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a jeho zjednotenie chce v prípade potreby dosiahnuť aj vojensky.

Väzeň / Väzni / ZVJS /

V slovenských väzniciach zaznamenali historicky najvyšší počet cudzincov

01.05.2024 12:56

Celkový počet väznených osôb sa, naopak, znížil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105666x
Priemerná čítanosť článkov: 3108x

Autor blogu

Kategórie