Založ si blog

Prorodinný balíček a jeho zdroj

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády.

Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. Na jednej strane dokázali zabezpečiť vďaka eurofondom 14 nových trolejbusov. Na druhej strane ale k vôli nárastu cien elektrickej energie bolo mesto nútené zdvihnúť cenu cestovného. Toto nestačí, musia redukovať spoje. To je len jediný príklad. Áno, samosprávam stúpajú príjmy, avšak náklady im stúpajú omnoho viac.

Čo sa s tým dá robiť? Ponúka sa tu jedno riešenie. Vláda dokáže pomôcť samosprávam, napríklad výzvami, či eurofondmi. Cez tieto dotácie by sa správne orientovanými výzvami dali podporiť mestá a obce pri znižovaní nákladov na energie projektami na zatepľovanie budov v správe samosprávy, obnovenie verejného osvetlenia led svietidlami…. Samotné výzvy samosprávam nepomôžu. Najmä menšie obce potrebujú aj personálnu podporu. Starosta malých obcí pracujúcich na štvť úväzku má asi len minimálny čas a chuť moriť sa s byrokraciou eurofondov. Navyše, opäť najmä menším obciam, by štát mohol pomôcť so spolufinancovaním týchto eurofondov. Obec, ktrorá má ledva na svietenie asi ťažko bude mať na spoluúčasť na eurofondy….

Zaujalo ma tvrdenie pani vicepremiérky o tom, že zníženie dane (či už DPH alebo spotrebnej dane) na uhľovodíkové palivá pomôže majiteľom SUVčiek. Nuž…. asi nie. Najviac to pomôže dopravcom v nákladnej i osobnej doprave. Najmä v nákladnej. Takmer každý tovar, od rožkov po televízory dovážajú do obchodov nákladné autá, či kamióny. Zvýšené náklady na dopravu si predajcovia musia premietnuť do konečnej ceny tovarov v predajniach. Ak vláda dokáže so znížením dane vyrokovať zníženie, či zastropovanie cien pohonných látok, náklady na dopravu nestúpnu a ceny tovarov… porastú pomalšie.

Nie. Nepáči sa mi prijatý „prorodinný“ balík. Ale dopady sa dajú znížiť. Ale to by vláda musela začať viac rozmýšľať. Priestor je.

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Centrum energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin – otvorený list vedeniu mesta

24.01.2022

Vážený pán primátor, Vážené panie poslankyne, páni poslanci, Z programu schôdze Mestského zastupiteľstva (MsZ), ma zaujal bod 19. Informácia o Centre energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin. Tešil som sa na prezentáciu spoločností SPP a Brantner Slovakia, kde malo byť celý projekt podrobne vysvetlený, vrátane obrazovej prezentácie. Žiaľ pokračuje [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105620x
Priemerná čítanosť článkov: 3106x

Autor blogu

Kategórie