Založ si blog

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. Emhádéčka bude podľa informácií predmetom diskusie najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ), plánovaného na 28.4.2022.

 

Keď sa obzrieme na obdobie 1.5.2021 po dnes, vedeniu spločnosti nemôžeme v zásade nič vážnejšie vytknúť. Z pohľadu cestujúceho prišlo po Novom roku ku kvalitatívnemu posuvu. Avšak mnohým problémom sa vyhnúť zrejme dalo.

 

Problém je už len spomínané obdobie. Dovolím si zacitovať pána viceprimátora zo spomínaných Martinských novín: „Teraz nám je najnovšie vyčítané, že sme o zria[1]dení vlastného dopravného podniku rozhodli neskoro, a preto sme sa ocitli pri jeho kreovaní v časovom strese.” Omyl. Kto sleduje zasadnutia MsZ, už v lete 2020 bolo vedenie mesta z poslaneckých lavíc upozorňované na to, aby prijala rozhodnutie čo najskôr. Svojím váhaním si postupne zatváralo možnosti (ako napr. vysúťaženie nového externého poskytovateľa). Už v auguste toho roku sa pošuškávalo, že mesto bude mať vlastný podnik. Najnosnejšou indíciou bola aktivita končiaca nákupom flotily autobusov. Akonáhle tieto aktivity naberali na intenzite, bolo jasné, že smerujeme k vlastnému dopravnému podniku. Jeho samotné založenie nespochybňoval nikto z poslancov. Spochybňovali časový rámec, najmä však nereálne plány postaviť depo, či vozovňu za pár mesiacov. Dnes sa dozvedáme z Martinských novín, že máme čas do uplynutia zmluvnej doby servisovania autorizovanými servismi dohodnutej na 5 rokov. Samo o sebe je to fajn. Akurát to pripomína výrok o tom, že MHD zadarmo bola sľúbená len pri troch príležitostiach.

Čo by väčší časový priestor mohol znamenať? Lepšiu prípravu. Čas na na komunikáciu s ostatnými samosprávami s ktorými sa zmluva uzatvárala v hektickej atmosfére a na poslednú chvíľu. Lepšie plánovanie liniek, napríklad linky 23 na Kolóniu Hviezda. Skoršie odhalenie problému v Novom Martine. Viac času na komunikáciu s občanmi pri zavádzaní zmien…. Oblastí, kde viac času by bol viac ako vhodný je veľa.

 

Momentálne asi najvypuklejší problém sa vyskytol v častiach mesta Nový Martin a Kolónia Hviezda.

 

Pred tohtoročnou Veľkou nocou sa konali stretnutia pána primátora s občanmi jednotlivých mestských častí. Počas stretnutia v Priekope odznela výtka na zmenu linky 23, ktorá sa mimo špičiek stala linkou prestupnou, končiacou na zastávke železničná stanica Vrútky. Som fanúšikom stratégie prestupných liniek k okružným, namiesto spájania každej okrajovej časti. Je pochopiteľné, že obyvateľom dotknutej časti sa to nepáči. Zdraželo im cestovanie, musia prestupovať na nie veľmi pohodlnej zastávke (čo verím, že je len dočasný stav) či už chcú cestovať do mesta, alebo na nákup. S dvomi pomerne prekvapivými riešeniami prišiel pán primátor:

  1. Zriadiť priamu linku Kolónia Hviezda – Martin cez Pltníky
  2. Poskytnutie mestskej (sociálnej) prepravnej služby na zabezpečenie prevozu obyvateľov z Kolónie Hviezda k Tescu, či Lidlu.

Obe riešenia mi prídu nekoncepčné. Riešenie a) je veľmi skorou rezignáciou na prestupnú stratégiu. Riešenie b) ide zas proti záujmu mesta mať čo najviac cestujúcich v autobusoch dopravného podniku. A možné riešenie? Predĺžiť prestupnú linku 23 až po zastávku Priekopa 3. To umožní  obyvateľom okrajovej časti priamy prístup k nákupom bez nutnosti prestupovania, čím sa zatraktívni samotná linka MHD. Prístup k nákupom nie je sociálna služba a mal by byť zabezpečený na pravitelnej báze. Za zmienku stojí aj využitie menšieho autobusu. Podľa článku v Novom Martine je priemerná vyťaženosť autobusov linky 23 nízka. Potom by mohlo byť vhodné využiť autobus nižšej kapacity. Do úvahy pripadá napríklad 8m dlhý autobus, samozrejme tzv. Lowdeck, aby bolo dosiahnuté pohodlné nastupovanie.

 

Nový Martin sa žiaľ ani po zmene prevádzkovateľa nedočkal spojenia s mestom prostredníctvom MHD. Korene problému siahajú do predchádzajúceho volebného obdobia, kde vtedajší poslanci odhlasovali, že výstavba Nového Martina nemusí spĺňať podmienky potrebné pre zabezpečenie autobusovej dopravy. Základná zmluva medzi DPMM a mestom obsahovala aj cestovné poriadky zahrňujúce Nový Martin. Po testovacej jazde ulicami tejto štvrte však vyšlo najavo, že úzkymi ulicami nie je možný bezpečný prejazd 12m dlhého autobusu. Ako uviedol pán viceprimátor na ostatnom MsZ, hlavný problém spôsobilo rozhodnutie predchádzajúceho volebného obdobia (pán Kollár hlasoval proti). Príde mi ale zvláštne, že s vedomím tohto hlasovania a teda pravdepodobnosti, že v uliciach Nového Martina problém nastať môže, vedenie mesta zakúpilo len dlhé autobusy, následne boli navrhnuté cestovné poriadky a až nakoniec sa skúmala prejazdnosť ulíc. Aj tu sa ponúka riešenie využitím kratších autobusov. Samozrejme po testovacej jazde, čo by ale nemusel byť problém, keďže dodávky typu Mercedes Sprinter a podobné majú rozmery týchto autobusov a teda ak sa dokážu prekľučkovať bezpečne tieto vozidlá, autobusy (existujú aj varianty spomínaného Mercedesu) môžu obsluhovať tieto časti. Možno tiež na báze prestupných liniek, pokiaľ by boli navrhnuté atraktívne pre obyvateľov dotknutej oblasti. Áno, bude ešte nevyhnutné dobudovať chodníky a zastávky. Verím však, že pri vhodnej komunikácii s developerom tento problém riešiteľný je.

 

Verím, že okrem analýzy súčasného stavu dopravy príde na pretras aj ďalšia budúcnosť. Vízie, ako sa ďalej bude rozvíjať autobusová doprava v našom meste. Bude pokračovať snaha o zavedenie prestupných liniek, alebo sa budú linky ťahať ako stuhy naprieč celým mestom? Dočkáme sa taktovej prepravy? Životnosť autobusov je niekde na úrovní 10-15 rokov. Ak bude pokračovať všeobecný tlak na nahradenie fosílnych palív (vrátane CNG) elektrickým pohonom, ako plánuje mesto zabezpečiť potrebný nabíjací výkon (posilnenie elektrickej siete v meste, nevyhnutnú infraštruktúru)? Zvažuje mesto a vedenie dopravného podniku využiť pre menej vyťažené linky autobusy s nižšou kapacitou? Ako to bude s plánovaním autobusovej dopravy v nových mestských častiach? Bude sa opakovať problém, ktorý vznikol v Novom Martine, alebo sa mu mesto dokáže vyhnúť? Natíska sa napríklad otázka Martinských terás: napojené by mali byť cez ulicu Severná, kde si ale nedokážem predstaviť prejazd akéhokoľvek autobusu, aj kvôli katastrofickej situácii s parkovaním na tejto ulici. Ďalšia otázka by mohla byť, či neuvažujeme o spevnenejšom povrchu pri zastávkach. Na Podháji majú niektoré zastávky betónový povrch, ktorý je odolný voči tvorbe koľají. Najmä na Jilemnického ulici, ktorá by sa mala rekonštruovať, by to bolo vhodné. Nemohla by sa zastávka Sever 2 dočkať zvýšeného chodníka (po vzore zastávky A. Pietra) pre lepšie nastupovanie do autobusov? Niečo už načrtol pán riaditeľ v rozhovore pre posledné číslo Martinských novín. Obzvlášť ma zaujala ambícia nových zastávok s elektronickými cestovnými poriadkami, čo je v skutku ambiciózny zámer, posúvajúci komfort cestovania. Otázok na budúcnosť je veľa, rekonštrukčné práce na chodníkoch a cestách ponúkajú príležitosť na realizáciu stavebných úprav.

 

Verím, že diskusia k informatívnej správe o fungovaní DPMM bude v konštruktívnom duchu a bude prínosná pre celé mesto. Je ale zúfalé, že obyvatelia nemajú možnosť priameho prenosu, či videozáznamu k tak dôležitým témam. Áno, je zverejňovaný audiozáznam. Žiaľ, k zasadnutiu z 31.3.2022 do dnes (21.4.) zverejnený nie je.

 

Zdroj: Martinské noviny, č. 12/21, str. 7

 

 

Severná ul., foto autor článku

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Centrum energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin – otvorený list vedeniu mesta

24.01.2022

Vážený pán primátor, Vážené panie poslankyne, páni poslanci, Z programu schôdze Mestského zastupiteľstva (MsZ), ma zaujal bod 19. Informácia o Centre energetického a biologického zhodnotenia odpadu Martin. Tešil som sa na prezentáciu spoločností SPP a Brantner Slovakia, kde malo byť celý projekt podrobne vysvetlený, vrátane obrazovej prezentácie. Žiaľ pokračuje [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105612x
Priemerná čítanosť článkov: 3106x

Autor blogu

Kategórie