Založ si blog

Bratislava zasadila mestu Martin ďalší §der. Kultúrny i ekonomický.

Festival ochotníckych divadelných súborov Scénická žatva je európsky unikát. Je najstarším festivalom tohto druhu v Európe, v roku 2020 sa organizuje už jeho 98. ročník. Tento festival je úzko spätý s mestom Martin, kde vznikol, a kde s malou prestávkou našiel svoju domovskú scénu. Ako sam názov festivalu napovedá, koná sa vždy na konci augusta.

Ako všetko, aj konanie tohto sviatku divadla a divadelníctva ovplyvnila pandémia Korona vírusu a s nim súvisiace hygienické opatrenia. Asi nikto nespochybní rozhodnutie posunúť konanie tohto podujatia na december, kedy by sa mala situácia ukľudniť a malo by byt možné organizovať tak veľké podujatie. Čo ale logiku nedáva je, prečo sa mení dejisko festivalu. Prečo nemôže byť mesto Martin opäť hostiteľom pre najlepšie ochotnícke súbory. Tu Covid argument zlyháva. Tato sprava sklamala, až rozhorčila obyvateľov mesta.

 

Žiaľ, opäť sa ukazuje, ze Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o meste Martin ako centre národnej kultúry Slovákov je len zhlukom písmen bez obsahu. Inak by organizátor, Národné osvetové centrum ako štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky tak ľahko nepresunula jeden z highlightov kultúrnej sezóny v Martine do hlavného mesta. Výrazne tak utrpí kultúrny život.

 

Avšak dopad nie je len kultúrny, ale aj ekonomický. Či v lete, či v zime, organizácia takéhoto podujatia znamená významný nárast návštevníkov (či už vystupujúcich, alebo divákov) mesta. Z tohto nárastu majú prínos najmä reštaurácie a ubytovacie zariadenia, a cez daň z ubytovania a rôzne iné je to prínosom aj pre mestskú pokladnicu. Obzvlášť v tomto roku, keď rôzne karanténne opatrenia vŕtaju do rozpočtov miest i zariadení jednu dieru za druhou je takéto náhle a neopodstatnené rozhodnutie zvláštne. Je v Bratislave menšie riziko nákazy? Pochybujem. Je v Martine nižšia festivalová kapacita ako v lete? Počet kresiel v sálach je predsa nemenný. Na 600 metroch ponuka Martin až 5 sál, kde sa môžu konať predstavenia i sprievodný program. Preto výhovorka o pandémii v súvislosti so zmenou miesta neuspeje.

 

Zmena miesta je nebezpečná aj z iného dôvodu. Je pomerne častým javom, ze z dočasnej zmeny sa stava dlhodobý, až trvalý jav. Samozrejme, Martinčania sa obávajú, že návrat tohto festivalu bude komplikovaný. Ministerstvo kultúry a jeho príspevkový organizácie by mali ctiť zákon o meste Martin a podporovať podujatia v meste, nie svojvoľne mesto oberať o to, čo v meste funguje s prestávkami storočie. Žiaľ so zákonmi je to na Slovensku všelijaké. A kto vie. Možno sa dočkáme, že sa do Bratislavy presunú aj oslavy výročia SNP z Banskej Bystrice, Podpolianske slávnosti a podobne….

 

Doplňujúca informácia: Podľa neoficiálneho vyjadrenia programového riaditeľa festivalu, v decembrovom termíne nenašli dohodu so Slovenským komorným divadlom v Martine na vhodnom termíne. Preto bol na tento rok festival presunutý do hlavného mesta. Uvidíme, či naozaj dočasne.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105591x
Priemerná čítanosť článkov: 3106x

Autor blogu

Kategórie