Založ si blog

Súboj nemocníc: Rázsochy vs. Martin

Univerzitná nemocnica Martin patrí každoročne k tým najlepším nemocniciam, či už podľa hodnotenia odborníkov, alebo podľa hodnotenia pacientov. V symbióze s nemocnicou v meste prekvitá aj Jesenského lekárska fakulta Univerzity Komenského, o ktorej kvalitách určite niet pochýb. Aj preto sa v Martine už štyri roky pracuje na projekte novej nemocnice na zelenej lúke, ktorá by mala nadviazať na tradíciu existujúcej nemocnice, ako aj na spoluprácu s fakultou.

Martin na druhej koľaji?

Už pri programovom vyhlásení vlády však vtedy vznikajúca vláda dávala do popredia projekt bratislavskej nemocnice Rázsochy. Včera v televízii TA3 sa objavila reportáž, ktorá opäť tento trend potvrdzuje (zdroj: https://www.ta3.com/clanok/1206115/novu-nemocnicu-brzdi-politika-projekt-sa-odsuva-na-ukor-razsoch.html). Žiaľ, vypadá to tak, že politika a centralizmus vyhrávajú aj v rezorte zdravotníctva. Odborníci nespochybňujú, že z hľadiska projektovej prípravy i majetkového vysporiadania pozemkov je martinský projekt oveľa lepšie pripravený. Zdá sa, že jediným vážnejším problémom môže byť spôsob parkovania. Projekt parkovacieho domu spochybnil útvar pre hodnotu za peniaze, navrhuje klasické parkovisko. Samozrejme, výstavba parkovacieho domu samotného je drahšia. Avšak pre túto variantu nie je potrebné riešiť výkup ďalších pozemkov. Navyše, je tu enviromentálna stránka veci – pre životné prostredie bude zrejme lepší parkovací dom, ktorý zaberie menší povrch, ako klasické parkovisko s veľkou vybetónovanou plochou. Nuž, posúďte sami, čo je z dlhodobého hľadiska lepšie, či náhodou táto námietka nie je skôr hľadanie dôvodov prečo nie, než logický argument.

A čo lekárska fakulta?

Na povrch nepresakujú len správy o pozastavení projektu novej nemocnice v Martine. Existujú zákulisné informácie o tom, že Jesenského lekárska fakulta by nemusela byť v Martine „na veky“. Môže sa stať, že vďaka väčším investíciám do žilinskej nemocnice bude záujem presunúť medicínu do krajského mesta.

Je zaujímavé, že v krátkom čase sú tu snahy o rozšírenie titulu Národný cintorín aj na Ondrejský cintorín v Bratislave, uprednostnenie nemocnice Rázsochy pred martinskou nemocnicou a presakujúcich informáciách o presune fakulty do Žiliny. Otázka je, či ide o odborné dôvody, alebo o to, kto nosí (ne)správne stranícke tričko.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105528x
Priemerná čítanosť článkov: 3104x

Autor blogu

Kategórie