Založ si blog

160. výročie memoranda: všimli ste si?

V dňoch 6. a 7. júna 2021 sa konali v meste Martin oslavy dôležitého míľnika v dejinách Slovenska. Všimli ste si?

S trochou preháňania sa dá povedať, že Memorandum národa slovenského sa dá prirovnať k takým štátotvorným aktom, ako je Deklarácia nezávislosti v Spojených štátoch amerických. Na tento rok pripadlo už 160.výročie Stretnutia pod lipami v Turčianskom svätom Martine, kde bolo naše Memorandum spísané a prijaté. Mesto, Rada národnej kultúry v Martine, Matica slovenská a ďalší nezabudli na tento míľnik v histórii nášho národa a pripravili program. Ten začal v nedeľu pietnym aktom kladenia vencov na Národnom cintoríne, pokračoval v pondelok alegorickým sprievodom, i programom na Divadelnom námestí. Nebudem hodnotiť samotnú kvalitu programu. Vždy sa dá urobiť niečo lepšie, pútavejšie… Čo ma zaráža je propagácia. A to nie len programu samotného, ale samotných udalosti spred 160 rokov, ktoré sme si pripomínali. Prvu oficiálnu zmienku o príprave programu som zachytil počas priameho prenosu z Mestského zastupiteľstva, konaného 27.5.2021, kde sa pán poslanec Uherčík pýtal priamo vedenia mesta, či si všimli, že sa blíži výročie. Odpovedal samotný pán primátor s informáciou, že mesto plánuje dôstojný program osláv. Áno, program môžeme hodnotiť ako dôstojný. Ale dá sa tak hodnotiť aj záujem verejnosti? Prečo na oslavu prišla len hŕstka ľudí? Dôvodov vidím niekoľko.

  1. Povedomie o  samotnom akte spísania a prijatia Memoranda národa slovenského je u Slovákov len chabé. Mnohí o ňom počuli niekedy na dejepise či hodine slovenčiny, ale spomienky na t§to udalosť ostali hmlisté
  2. Vnímanie Matice slovenskej v súčasnosti je rozporuplné. Málokto vie, čo táto ustanovizeň v súčasnosti vykonáva. Spájajú sa s ňou skôr negatívne asociácie vďaka kontroverznému výkladu dejín najmä v období 2.svetovej vojny, napojenie na niektoré politické strany (najmä v 90.rokoch), ale aj kauzy ako zmiznutý Národný poklad. S tým súvisí aj negatívne vnímanie akejkoľvek akcie, ktorá má nejaký súvis s Maticou.
  3. Zlá, neskorá propagácia. Ako uvádzam vyššie, 11 dni pred začiatkom programu ani len poslanci MsZ nevedeli o tom, či a aký program sa chystá. Samotná propagácia sa obmedzila len na oficiálne profily mesta a jeho organizácii na sociálnych sieťach a pútačoch v centre mesta. Chýbala výraznejšia mediálna podpora nie len samotného podujatia, ale aj Memoranda ako udalosti s celoslovenským významom. Nezachytil som žiadny náznak propagácie za hranicami mesta a regiónu.
  4. Nevhodne zvolený deň hlavného programu pre verejnosť. Keďže s Memorandom sa spája dvojdnie – 6.-7. jún, hlavný program sa dal plánovať práve na nedeľu ako voľný deň. Začínať program v pondelok o 14:00 považujem z hľadiska prilákania verejného záujmu za kontraproduktívny.
  5. Malý záujem Martinčanov o udalosti tohto typu. Do istej miery to súvisí s bodom 2, ale prilákať obyvateľov nášho mesta na akcie bolo vždy náročnejšie. Odráža sa to nie len na účasti ľudí na verejných kultúrno-spoločenských akciách,  aj na záujme ľudí o veci verejné vo všeobecnosti. Stačí si pozrieť volebnú účasť v komunálnych voľbách.
  6. Postcovidová nálada a nedôvera voči verejným akciám. Ľudia po vyše roku útlmu spoločenského života sa musia do istej miery znovu naučiť navštevovať podobné podujatia. Chaotické a nie vždy jasné pravidlá usporiadania verejných akcií účasti nenapomáhajú. Na druhej strane je hlad po verejných akciách a v prípade lepšej propagácie by si našlo cestu do centra určite viac ľudí.

Čo je ale účelom tohto blogu? Nie kritizovať, ale vyzvať. Nepremárnime šancu na reparát. Bude viacero príležitostí, ale príde jedna mimoriadna . Tá bude o dva roky. V roku 1863 pri príležitosti 1000.výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda bola v Martine 4. augusta založená Matica slovenská. O dva roky teda budeme oslavovať 160.výročie založenia tejto inštitúcie. S prípravami ale treba začať už teraz.

  1. Od základu zmeniť povedomie ľudí o Matici slovenskej. Zrozumiteľne vysvetliť jej činnosť a funkciu v súčasnosti tak vrámci Slovenska, ako aj vo vzťahu k zahraničným Slovákom
  2. Budovať povedomie o historickej funkcii Matice ako jednom z dôležitých pilierov súčasného slovenského národa a Slovenskej republiky.
  3. Marketingovo pripraviť pôdu pre propagáciu a organizáciu osláv s podporou celoštátnych periodík a hlavne verejnoprávnej televízie. Zainteresovať čo najväčší okruh ľudí do príprav osláv i sprievodných akcií. Skúsiť prepojiť historickyý význam Matice so súčasnosťou.
  4. 4.august 2023 pripadne na piatok. Je treba zvážiť rozloženie osláv na piatok a sobotu tak, aby prilákali čo najväčší počet návštevníkov. Aby opäť tento míľnik v slovenskej histórii neoslavovali len desiatky ľudí.
  5. Vo všeobecnosti podnietiť v obyvateľoch nášho mesta väčší záujem o veci verejné.

Mesto Martin ako centrum národnej kultúry potrebuje resuscitovať. Oslavy Memoranda sú ďalšou premárnenou možnosťou. Ostáva veriť, že už najbližšiu príležitosť chytí mesto, Rada národnej kultúry, Matica slovenská i ďalší poriadne za pačesy a prebudí spiaci Martin k životu.

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105581x
Priemerná čítanosť článkov: 3105x

Autor blogu

Kategórie