Založ si blog

Dopravná karta v meste Martin

Ako predzvesť nového dopravného podniku v meste Martin sa začal predaj dopravných kariet. V tejto súvislosti sa vyskytlo niekoľko otázok. Pokúsime sa na ne zodpovedať:

  • Ako vybaviť dopravnú kartu?
  1. Osobne v klientskom centre na MsÚ, alebo v OC Galéria. Potrebujete vyplnenú žiadanku, vyplnenú žiadanku (na stiahnutie tu: https://www.dpmmartin.sk/pdf/ziadost_o_vydanie_dopravnej_karty.pdf ) , fotku (v OC Galéria je možnosť odfotiť sa priamo v klientskom centre), k nahliadnutiu občiansky preukaz a pokiaľ žiadate zľavu, tak aj doklad potvrdzujúci Váš nárok (potvrdenie o návšteve školy je súčasťou žiadanky, preukaz ŤZP, preukaz držiteľa Jánskeho plakety…). Karta je vydaná na počkanie. Pri vybavovaní je nutné nabiť si prvý kredit aspoň v hodnote 5€.
  2. Online prostredníctvom stránky www.ubian.sk, resp. aplikácie. Tu je potrebné po vyplnení údajov nahrať všetky potrebné doklady (občiansky preukaz, doklady preukazujúce nárok na zľavu). Kartu si môžete potom vyzdvihnúť v klientskom centre, alebo si ju nechať za poštovné doručiť priamo na adresu. Pri vybavovaní je nutné nabiť si prvý kredit aspoň v hodnote 5€. Systém automaticky účtuje 5€ za vybavenie karty. Obyvateľom s trvalým pobytom  v Martine a Bystričke bude o tento poplatok navýšený kredit na karte, keďže obyvatelia týchto samospráv za vystavenie karty neplatia (pozri bod 3)
  3. Virtuálna karta v aplikácii UBIAN – táto služba bude spustená v najbližších dňoch
  • Od kedy je karta platná

Karta je platná od momentu vystavenia. Je možné ju použiť ako elektronickú peňaženku u partnerských dopravcov (pozri bod 8). Od 1.1.2021 samozrejme bude platiť aj v autobusoch DPMM.

  • Budú sa strhávať mesačné poplatky?

Samotná karta je spoplatnená vo výške 0,70€/mesiac. Avšak vedenie mesta Martin sa rozhodlo uhrádzať tento poplatok za obyvateľov s trvalým pobytom v meste Martin. Tj. martinčanom sa z karty tento poplatok strhávať nebude, ostatným držiteľom karty áno. Poplatok sa účtuje od vybavenia karty, nečaká sa do 1.1.2022

  • Oplatí sa mi vybavovať dopravnú kartu?

V zásade obyvateľom Martina áno. Cena u vodiča je 1€, cena na kartu iného dopravcu je 0,70€ cena na kartu je 0,59€. Obyvatelia s iným trvalým pobytom musia zarátať mesačný poplatok 0,70centov. Ten sa im vráti už v druhej jazde za mesiac (rozdiel v cene lístkov je 0,41€).

  • Aké budú ceny lístkov na kartu?
  celý polovičný
jednorázový 0,59 € 0,39 €
24hodinový 3,20 € xxx
30dňový 24,00 € 16,00 €
90dňový 66,00 € 43,00 €
365dňový 250,00 € 155,00 €

Polovičný lístok – deti od 6 do 15r., študenti do 26r., ŤZP, ŤZP-S

Lístok v hodnote 0,05€ – seniori and 62 rokov, držitelia zlatej Jánskeho plakety a vyššie

Cestovné zdarma – sprievodca osoby ŤZP-S, osoba ŤZP-S na invalidnom vozíku vrátane doprovodu, sprievodca dieťaťa v kočíku (pravdepodobne sa rozšíri na sprievodcu dieťaťa do určitého veku tak, ako je to napr. v spojoch DPMŽ)

  • Čo ak budem počas jazdy prestupovať?

Pre držiteľov dopravnej karty bude zavedený prestupný lístok vo výške 0,05€. Pri nákupe prvého lístka na elektronickú peňaženku každý ďalší lístok zakúpený do 30 minút od prvého lístka bude stáť 0,05€

  • Oplatí sa mi časový lístok?

Návratnosť časového lístka je určená počtom jázd počas jeho trvania.

typ lístka výhodný od
celý polovičný
30dňový 41.jazda 42.jazda
90dňový 112.jazda 111.jazda
365dňový 424.jazda 398.jazda

Pre presnejšiu predstavu – mesiac má približne 20 pracovných dní. Do práce (školy) a späť je to teda 40 jázd. Ak dochádzate pravidelne autobusom tam a späť celý mesiac, mesačník a jednorázové cestovné sa vám vyrovnajú. Pokiaľ urobíte akúkoľvek jazdu navyše, alebo je nevyhnutný prestup, výhodnejší je mesačník. 90dňový a 365dňový lístok je z tohto pohľadu ešte výhodnejší.

Keďže časové lístky neplatia od prvého dňa v mesiaci, ale od ľubovoľného dátumu, mesačníky a štvrťočníky sa dajú časovo nastaviť tak, aby ich platnosť neprekrývala obdobia s vyšším počtom sviatkov, či prázdnin (veľkonočné obdobie, vianočné obdobie, letné prázdniny a pod.)

  • Kde všade sa bude dať ešte platiť dopravnou kartou DPMM?

U nasledovných prepravcov sa dpopravná karta dá využiť ako elektronická peňaženka: Arriva Trnava, Arriva Nové zámky, Arriva Nitra, Arriva LiOr (Liptov, Orava), Arriva Michalovce, SAD Žilina, SAD Trenčín, SAD Prievidza, SAD Zvolen, SAD Lučenec, SAD Poprad, SAD Prešov, Eurobus Košice, SKAND Skalica (dopravcovia združení v ZAD; zdroj www.zad.sk). 

  • Čo ak si kartu nevybavím?

V zásade máte pri cestovaní autobusmi DPMM 2 možnosti:

  1. Platiť kartou iného dopravcu (pozri bod 8). Celý lístok bude stáť 0,70€, polovičný 0,50€, celodenný 3,50€. Dajú sa zakúpiť aj časové lístky, avšak drahšie ako na dopravnú kartu. Prestupný lístok nebude možné zakúpiť
  2. Platiť hotovosťou, platobnou kartou – celý lístok bude stáť 1€,polovičný 0,70€, celodenný 3,50€. Iné lístky sa nebudú dať zakúpiť.

Verím, že ste si tu našli odpovede na väčšinu Vašich otázok

Prorodinný balíček a jeho zdroj

30.05.2022

Dianie na našej politickej scéne ma trošku prinútilo zamyslieť sa nad prijatými a prerokovávanými opatreniami našej vlády. Schválenie „prorodinného“ balíčka bolo také divotvorné. Ale dobre, máme ho, uvidíme, ako to rodinám s deťmi pomôže. Čo mi ale vadí, je zdroj financovania. Najmä z vreciek samospráv. Dovolím si len jediný príklad: mesto Prešov a ich MHD. [...]

Martinské mestské zastupiteľstvo bude diskutovať o MHD v meste

21.04.2022

V najnovšom vydaní Martinských novín sa redakcia prednostne venuje prvému štvrťroku prevádzky novej MHD v Martine. Bezpochyby, od mája 2022 sa muselo urobiť kvantum roboty, aby prvé autobusy mohli 1. januára vyraziť. To treba zdôrazniť. Za štvrťrok sa podarilo odviezť miliónteho cestujúceho napriek obmedzenej prevádzke spôsobenej výpadkom vodičov z dôvodu Covidu. [...]

Kam kráčaš, námestie S. H. Vajanského

08.04.2022

Dňa 6.4.2022 mesto zverejnilo informáciu, že rokuje s architektom o štúdii rekonštrukcie námestia S.H.Vajanského. Súčasťou návrhu má byť podzemná jednoúrovňová garáž, detské ihrisko či chodníková fontána. Garáž, áno či nie? Od nástupu súčasného vedenia sa rieši aj otázka podzemných garáží v centre mesta. Pôvodná štúdia hovorila o dvojpodlažnej [...]

Zelenskyj

Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit

08.05.2024 18:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa telefonicky porozprával s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

izrael

3 500 bômb bolo na ceste. USA stopli dodávky munície pre Izrael

08.05.2024 18:21

Spojené štáty žiadajú ochranu civilistov v Rafahu.

SR polícia NAKA Kuciak vražda podozrivý zatknutie NRX

Škole sa vyhrážal bombou. NAKA zadržala 14-ročného mladíka

08.05.2024 17:07

Policajti odosielateľa e-mailu vypátrali a zadržali do 24 hodín.

vojna na Ukrajine

Prispelo už 65-tisíc darcov. Zo zbierky suplujúcej štát sa nakúpi žiadaná delostrelecká munícia

08.05.2024 15:57

Za 22 dní sa iniciatíve Mier Ukrajine podarilo vyzbierať celkovo 4 165 309 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 105769x
Priemerná čítanosť článkov: 3111x

Autor blogu

Kategórie